Als je kind gaat lessen dan wil je natuurlijk dat hij of zij dat bij een goede rijschool doet. Het is namelijk heel belangrijk dat je kind veilig en zelfstandig de weg op kan na het behalen van zijn of haar rijbewijs. Er is heel veel keuze als het gaat om rijscholen, en de prijzen kunnen erg variëren. Daarom hebben we hier een aantal handige tips vastgelegd die je kunt gebruiken bij het uitzoeken van een goede rijschool.
Vraag rond bij familie, vrienden en kennissen
Je kunt veel leren van de ervaringen van anderen, vraag daarom aan familie, vrienden en kennissen welke rijscholen zij wel of niet aanbevelen. Websites zoals Trustpilot kunnen je veel vertellen over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Zo zie je bijvoorbeeld bij bet777.be, een online bookmaker voor sportweddenschappen, dat de reviews overwegend positief zijn. Voor rijscholen werkt het net zo, en een beetje bekende rijschool zal voldoende online reviews hebben. Echter hoeven een paar slechte reviews niet te betekenen dat een bedrijf niet deugd, het is normaal dat niet iedereen tevreden is. Daarbij kan het zo zijn dat het bedrijf niet altijd schuld heeft, nalatigheid van klanten komt net zo goed voor.
Controleer de beschikbaarheid
Als een rijschool maar weinig beschikbaarheid heeft dan zal je kind niet veel opschieten. Zeker als je meerdere lessen per week wilt plannen. Uiteraard moeten de lestijden ook uitkomen met het rooster en de werktijden van jouw kind. Daarom is het handig als er voldoende lestijd beschikbaar is. Het is namelijk vervelend als je kind een week moet overslaan omdat zijn of haar instructeur weinig tijd heeft.
Vraag naar het slagingspercentage
Bij de website van het CBR, rijschoolgegevens.nl, kun je online controleren wat het slagingspercentage van een rijschool is. Het slagingspercentage verteld je veel over de kwaliteit van de lessen en de rijinstructeurs. Gemiddeld gezien is het slagingspercentage van een rijschool ongeveer 50%. Daarnaast kun je het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je kind zal afrijden bekijken.
Vraag een proefles aan
Een proefles stelt je in staat om vragen te stellen en aan te voelen of je kind een goede klik heeft met de instructeur. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over de lesmethode of de ervaring van de instructeur. Ook geeft het je een beeld over hoe de rijschool met klanten omgaat. Tijdens een rijopleiding is het belangrijk dat er structuur is. Je kunt onder andere vragen hoe de instructeur vooruitgang bijhoudt. Zo zullen de meeste rijinstructeurs gebruik maken van een leskaart. In deze leskaart houden ze de vooruitgang bij, zo kun je precies zien hoe ver je kind is met zijn of haar opleiding.
Nog een tip bij het uitkiezen van een rijschool, pas op voor gladde praatjes. Als een rijschool je bijvoorbeeld verteld dat je zoon of dochter bij 25 lessen al het rijbewijs kan halen, dan klopt dat meestal niet. De gemiddelde leerling heeft 45 rijlessen nodig voordat zij of hij kan deelnemen aan het rijexamen.
Goedkoop is duurkoop
Laat de prijs niet de belangrijkste indicator zijn tijdens het kiezen van een rijschool. Onthoud dat je per les betaald. Als een rijschool relatief goedkoop is, maar de kwaliteit matig is, dan ben je uiteindelijk alsnog duurder uit. Bij een goede rijschool heb je over het algemeen minder lessen nodig. Een andere tip om kosten te besparen is om meerdere keren per week te lessen, bijvoorbeeld twee keer. Op deze manier blijft je kind beter in het ritme zitten en onthouden ze de lesstof beter. Daarnaast kan het helpen als je kind regelmatig met iemand meerijdt, ze kunnen namelijk veel van anderen leren.